Следвайте Гласове в ТелеграмВ АЕЦ Олкилуото-3“ във Финландия през ноември-декември миналата

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ АЕЦ Олкилуото-3“ във Финландия през ноември-декември миналата
Коментари Харесай

Нови дефекти във финландската АЕЦ, построена от Уестингхаус Електрик“ и „Фраматом“

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В АЕЦ „ Олкилуото-3 “ във Финландия през ноември-декември предходната година са открити недостатъци в уплътненията на конекторите, заяви операторът на атомната електроцентрала Teollisuuden Voima (TVO).

При инспекцията са тествани осем конектора, в седем от тях са открити недостатъци на уплътнението, а в един въобще не е имало уплътнение. В резултат на ремонтни действия конекторите бяха сменени с нови, заяви операторът ба финландската АЕЦ.

Отбелязва се, че инспекциите са резултат от установени дефекти в „ Олкилуото-3 “ напролет на 2023 година. По това време са открити недостатъци на уплътнението в 29 конектора.

Изграждането на първи и втори блок на атомната електроцентрала е осъществено от американската " Уестингхаус Електрик “. Компанията беше определена и от българското държавно управление след ултимативна нота от американското посолство в София да строи 7-и блок на ЕАЦ „ Козлодуй “, както и да зарежда 5-и блок атомната ни централа с нуклеарно гориво.

Третият блок на финландската атомна електроцентрала – АЕЦ „ Олкилуото-3 “ – беше издигнат от „ Арива “, в този момент „ Фраматом “, след закъснение  от 14 година Френската компания „ Фраматом “ беше определена от българското държавно управление да доставя нуклеарно гориво на 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

Финландската „ Олкилуото-3 “ прекрати активността си на 29 ноември предходната година поради нередовност, което беше втори провал в границите на 10 дни.

Спирането се дължеше на тестови инспекции на мрежите в региона на електроцентралата, изясни тогава операторът на АЕЦ „ Олкилуото “.

Атомната електроцентрала към този момент беше спряна вечерта на 19 ноември, по-късно неизправността беше разпозната в турбинния блок. Станцията възобнови работа на 21 ноември.

Преди това през октомври 2022 година бяха открити повреди в третия реактор на АЕЦ „ Олкилуото “. По това време операторът заяви за щета на вътрешните елементи на помпите, ситуирани в турбинната зала на „ Олкилуото-3 “. Заради случая тестванията на силовия елемент бяха отсрочени.

Операторът на електроцентралата пресмята, че третият блок би трябвало да създава към 30% от цялата електрическа енергия в северната европейска страна. Той беше пуснат в тестов режим през март 2022 година и в употреба през април 2023 година

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР